ŽULJEVI

Iako žuljevi retko uzrokuju ozbiljne probleme, ipak su razlog bola i iritacije kod pacijenata. Žulj je zona zadebljale kože kod koje se javi upala. Žuljevi su takođe označeni kao bolne hiperkeratotične papule koje nastaju kao odgovor na povećan pritisak koštanih prominencija stopala i prstiju.

Što je pritisak cipele dugotrajniji, to je žulj dublji. Žulj u preseku izgleda kao klin, čiji je vrh okrenut ka unutrašnjosti kože, vrši stalne pritiske na nerve prsta i izaziva bolove. Žuljevi se javljaju i na tabanima i petama. Oni su mnogo veći od žuljeva na prstima i mnogo efektivnije otežavaju hod. Tesna obuća sa šiljatim vrhovima i visokim potpeticama, naročito ženska, izaziva nepravilnost zglobova, pa i celog stopala . Pritisak sa unutrašnje strane stopala u predelu zgloba palca izaziva zapaljenje sluzne kesice, sa velikim bolovima. Na ovo se nadovezuju promene u zglobu palca, koji se krivi i na kome izrasta kvrga. Kesica preko nastale kvrge može i da zagnoji.

Da biste uklonili žulj treba, na prvom mestu, otkloniti uzrok koji je izazvao njihovu pojavu, a to je, u stvari, tesna i neudobna obuća. Žulj se javlja kada se prsti trljaju jedni uz druge ili je koža stegnuta između vaše cipele i kostiju vašeg stopala. Mogu biti tvrdi ili mekani i iako su bolni postoje opcije za olakšanje neprijatnosti žuljaŽuljevi se često viđaju kod sportista i kod osoba sa abnormalnošću hoda, pacijenata sa dijabetesom i amputacijom, kao i usled neravnomernog trenja obuće, znači neadekvatna ili pretesna obuca. Abnormalna mehanika stopala, deformiteti stopala, ozbiljna stanja kao što je periferna neuropatija, takodje dovode do stvaranja žuljeva.

Tretman

Primarni cilj je da se izvrši debridman i smanje lezije bez prisustva krvi. Cilj obrade jeste da se ukloni keratinsko jezgro i da se koža oblikuje tako da se smanji trenje i izvrši prevencija nastanka žulja.

U našem centru sprovodi se medicinski pedikir koji predstavlja luksuzni tretman Vaših stopala koji se sprovodi u strogo kontrolisanim higijenskim uslovima. Obavlja ga lekar  podologije, koristeći specijalne instrumente i borere za negu stopala. Ovim tretmanom, bez prisustva krvi, odstranjuju se sve promene na tabanima (žuljevi, bradavice, kurije oči) a takođe se seku nokti i obradjuje kutikula nokta. Nakon završenog tretmana apliciraju se različita sredstva za negu i zaštitu stopala u zavisnosti od patologije.

Korišćenje debridmana, u populaciji visokog rizika kao što su dijabetičari, može smanjiti pojavu ulceracija i potrebu za hirurškom intervencijom.

Vrhunski podolozi, dermatolozi i plastični hirurzi stoje Vam na raspolaganju.
011 2430 754
+381 64 82 93 694
 Коče Kapetana 35 BEOGRAD
Ponedeljak – Petak 10:00 – 18:00
Subota 10:00 – 15:00
Call Now Button