BAKTERIJSKA INFEKCIJA

Nokti su izgrađeni od čvrstih, keratinizovanih ćelija koje se postepeno obnavljaju i mogu biti pogođene određenim zdravstvenim problemima. Jedan od znakova,a ujedno i najučestaliji znak ovog problema je promena boje noktiju.

Zelena boja nokta najčešće nastaje usled postojanja pigmenta piocianina ili pioverdina, proizvedenog od strane bakterije – Pseudomonas aeruginozaPseudomonas je poznati stanovnik rana na koži i drugih mesta na telu, koji može uzrokovati i smrtonosne infekcije. Zeleni nokti sami po sebi ne predstavljaju bolest, već prezentaciju noktiju koji su već zahvaćeni oniholizom ili paronihijom.

Paronihija je termin koji predstavlja zapaljenje mekog tkiva oko proksimalnog dela nokta i karakteriše se bolom, otokom, eritemom i abnormalnošću hoda. Paronihija može biti akutna i hronična, često sa nedostatkom dela kutikule. Akutna paronihija zahvata samo jedan prst i prate je mikrotrauma i bakterijska infekcija. Najčešći izazivači su Staphylococcus aureus i Streptococcus epidermidis.

tretman

Ranim tretmanom toplim oblogama i kombinacijom raznih krema i antibiotika možemo zaustaviti progresiju paronihije i bakterijske infekcije nokta, kao i nastanak apscesa. Kada je već došlo do stvaranja apscesa, bakterijska infekcija je napredovala, a javlja se i povišena temperatura, jak bol usled pritiska na purulentnu (gnojnu) masu, limfadenitis i otok okolnih žlezda.

Kod postojanja paronihije i zelene boje nokta, nastale usled urastanja i bakterijske infekcije, neophodno je prvo sanirati inflamaciju ili bakterijsku infekciju antibioticima i tamponadom, pa tek onda preći na obradu uraslog nokta Arkada metodom, kao i upotrebom Arkada seruma. Arkada serum ima protektivnu ulogu, tačnije sprečava nastanak bakterijske i gljivične infekcije.

Vrhunski podolozi, dermatolozi i plastični hirurzi stoje Vam na raspolaganju.
011 2430 754
+381 64 82 93 694
 Коče Kapetana 35 BEOGRAD
Ponedeljak – Petak 10:00 – 18:00
Subota 10:00 – 15:00
Call Now Button