ATLETSKO STOPALO (Tinea pedis)

Atletsko stopalo prouzrokuju različite gljivice koje pripadaju grupi dermatofita. 

Ove gljivice se razvijaju u zatvorenoj, vlažnoj sredini, i sreću se u svlačionicama, javnim bazenima, tuševima, kupatilima i banjama, obući (novoj i staroj). Hrane se keratinom, proteinom koji se nalazi u kosi, noktima i koži. Retko, ateltsko stopalo prouzrokuju nedermatofiti kao što je Candida.

Atlestko stopalo je blago zarazno. Može se širiti direktnim kontaktom sa inficiranog mesta ili preko čestica kože koja je ostala na peškiru, obući ili podu. Hodanje bosim stopalima povećava rizik da dobijete Atlestko stopalo.

Najlakša forma se manifestuje upornim trenjem na tabanima ili između prstiju, obično četvrtog i petog prsta. Kako napreduje gljivična infekcija, koža postaje mekana, upaljena i počinje da se ljušti. Kod ulcerativnog atletskog stopala, ljuštenje kože se pogoršava i razvijaju se velike pukotine na koži pa se lako nadoveže bakteriska infekcija koja može dovesti do pojave neprijatnog mirisa. Čak se infekcija i prenosi na druge delove putem trenja ili preko garderobe.

Treći tip je „mokasinsko stopalo“, – kada se javlja izraženo crvenilo na donjem segmentu stopala u obliku mokasina.

Četvrti tip je infalmatorni ili vezikularni, – kada se javjaju serije ispupčenja i brazdi na donjem delu stopala, tipično u metatarzalnom regionu. Svrab je intenzivan i javlja se manje perutanje kože.

Ovaj tip gljivične infekcije može da persistira godinama, a može da iščezne spontano. Tretman gljivične infekcije je jako zahtevan jer je sama gljivica jako uporna, a recidivi su česti. Često je prisutan i neprijatan miris stopala, tako da se pacijent oseća jako neprijatno.

tretman

Jednostavan, pravi tretman je nošenje cipela sa otvorenim prstima, kada je moguće. Menjanje cipela i čarapa tokom dana. Upotreba pudera na stopalima i izmedju prstiju takođe pomaže da se apsorbuje vlaga i spreči pojava neprijatnog mirisa. Što više izlaganja suncu i vazduhu. Ali ovo su samo mere koje pomažu trenutno. Za tretman atletskog stopala potreban je seobuhvatni pristup i pravilno sprovođenje terapije do krajneg izlečenja.

Upotrebom proverenih i dokazanih proizvoda za tretman ateltskog stopala konačno možemo da iskorenimo infekciju zauvek.

Vrhunski podolozi, dermatolozi i plastični hirurzi stoje Vam na raspolaganju.
011 2430 754
+381 64 82 93 694
 Коče Kapetana 35 BEOGRAD
Ponedeljak – Petak 10:00 – 18:00
Subota 10:00 – 15:00
Call Now Button